Inox

Inox, rostfrei, stainless steel, prokrom su razni nazivi za nehrđajući čelik

Inox je visokolegirani,  nehrđajući, korozijski postojan čelik koji ispunjava visoke zahtjeve posebno u pogledu  izgleda i stanja površine. To naročito dolazi do izražaja  na prizvodima koji su izloženi vanjskim atmosferskim utjecajima.

Kvalitetna i pravilna obrada površine posebno na mjestima spojeva i zavara   od presudne je važnosti na korozijsku otpornost koja je rezultat tankog nevidljivog pasivnog sloja kromovog oksida koji štiti inox. Proces nastanka pasivnog sloja može biti onemogućen  ukoliko dođe do onečišćenja koja najčešće nastaju kao posljedica nekvalitetne obrade.

Zato najčešći slučajevi koje vidimo na proizvodima od inoxa  su lokalna korozija u područjima obrade ili u neposrednoj blizini. Uobočajene pogreške su: pobojanost, pogreške zavarenog spoja, onečišćenja površine željezom,  hrapava površina, organska onečišćenja i sl. Ništa manje nisu važne naknadne mehaničke ili kemijske obrade površine. Zato mi u svakodnevnom radu posvećujemo veliku pažnju i vodimo računa  kako bi naši proizvodi u fazi  projektiranja, izrade i kasnije u korištenju udovoljili  vašim zahtjevima.

Za sve poslove koristimo  kvalitetne, atestirane materijale  sukladno ugovorenoj kvaliteti i dimenzijama ( debljinama cijevi ili limova  ).  Vodimo računa  da od nabave, transporta , skladištenja, proizvodnje do  isporuke i montaže ispravno rukujemo sa inoxom imajući u vidu sve njegove prednosti koje dolze do izražaja u korištenju.

Sa zadovoljstvom ćemo svim našim klijentima pokazati  sa kakvim tehničko tehnološkim mogućnostima raspolažemo, gdje ćemo izraditi njihov  proizvod , u kakvoj radionici,sa kojim strojevima, alatima i priborima, što je od presudne važnosti za kvalitet izgled i vijek trajanja.

Postoji mnogo vrsta inoxa  pa je za pravilan izbor potrebno znati njihove osobine, razlikovati ih prema kemijskom sastavu, svojstima za razne postupke obrade, uvjetima eksploatacije i slično. Ovisno o kvaliteti razlikuju se znatno i u nabavnim cijenama.
Oznake i kemijski sastav inoxa koji najčešće  koristimo:

Inox  X5 CrNi 18-10  ( W.Nr. 1.4301;  AISI 304; A2;  Č 4580 )
Kemijski sastav   % : C<0,7    Cr=17-19,5  Ni=8-10,5  Mn<2   P<0,045  S<0,03  Si<1  N<0,1

Inox  X2 CrNiMo 17-12-2 ( W.Nr.14404; AISI 316L; A4;  Č 45703 )
Kemijski sastav % :  C<0,03 Cr=16,5-18,5 Ni=10-13 Mo=2-2,5 Mn<2 P<0,045 S <0,03 Si<1N<0,1

Ovaj inox se koristi za  proizvode koji su izloženi utjecaju morske vode ili  sličnih uvjeta.